marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bułeczki z posmakiem cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Bułeczki śniadaniowe są najbardziej lubiane przez dzieci,a także dorosłych.Można wymyślać wiele wariantów i smaków,co zwiększa tylko apetyt na nie.

Bułeczki z posmakiem cappuccino

Składniki:

Bułeczki z posmakiem cappuccino

 

  • 400 g.mąki pszennej typu 650,
  • 7 dag.drożdży piekarskich lub "Babuni",
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • 3 żółtka,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • 2-3 łyżeczki soli,
  • 4 łyżeczki kawy cappuccino,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Bułeczki z posmakiem cappuccino
Drożdże rozgnieść widelcem w miseczce, zasypać dwiema łyżeczkami cukru i zalać odrobiną letniej wody. Przykryć miseczkę z zaczynem i odstawić na kwadrans. Następnie odmierzyć mąkę i przesiać do większej miski, dodać zaczyn, żółtka oddzielone od białek, mleko, sól oraz parę łyżeczek kawy cappuccino w dowolny smaku, najlepiej migdałowym. Wyrabiać ręką składniki, póki ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni. Wtedy to przykryć misę z ciastem czystą, lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce np. koło zapalonego palnika. Po ponad godzinie rwać ciasto i formować bułeczki, można wycisnąć w środku gwiazdki lub krzyżyki. Nagrzać piekarnik do 200 st.C, a bułeczki ułożyć na stolnicy do ponownego wyrośnięcia na 15 min.,nakrywając je również ściereczką. Potem układać na lekko posmarowanej blasze. Wstawić blachę z bułeczkami na 15 min. do gorącego piekarnika. Po upieczeniu odczekać, aż ostygną i wyjąć blachę, zsuwając bułki szczypcami na tacę. Chwilę potem podawać pieczywo na śniadanie osobno z serem lub smakowym masełkiem.