Sposób przygotowania:
Bułeczki z posmakiem cappuccino
Drożdże rozgnieść widelcem w miseczce, zasypać dwiema łyżeczkami cukru i zalać odrobiną letniej wody. Przykryć miseczkę z zaczynem i odstawić na kwadrans. Następnie odmierzyć mąkę i przesiać do większej miski, dodać zaczyn, żółtka oddzielone od białek, mleko, sól oraz parę łyżeczek kawy cappuccino w dowolny smaku, najlepiej migdałowym. Wyrabiać ręką składniki, póki ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni. Wtedy to przykryć misę z ciastem czystą, lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce np. koło zapalonego palnika. Po ponad godzinie rwać ciasto i formować bułeczki, można wycisnąć w środku gwiazdki lub krzyżyki. Nagrzać piekarnik do 200 st.C, a bułeczki ułożyć na stolnicy do ponownego wyrośnięcia na 15 min.,nakrywając je również ściereczką. Potem układać na lekko posmarowanej blasze. Wstawić blachę z bułeczkami na 15 min. do gorącego piekarnika. Po upieczeniu odczekać, aż ostygną i wyjąć blachę, zsuwając bułki szczypcami na tacę. Chwilę potem podawać pieczywo na śniadanie osobno z serem lub smakowym masełkiem.