halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Bułeczki z powidłem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne , pachnące bułeczki .

Bułeczki z powidłem śliwkowym

Składniki:

Bułeczki z powidłem śliwkowym

 

  • mąka tortowa 3 szklanki
  • drożdże 4 dag
  • jajka 2 sztuki
  • masło 8 dag
  • cukier puder 1|2 szklanki
  • mleko 260 ml
  • cukier waniliowy 1 sztuka
  • sól 1 szczypta
  • powidła śliwkowe 1 słoiczek

Sposób przygotowania:

Bułeczki z powidłem śliwkowym
Mleko 1|2 szklanki podgrzać , dodać 1 łyżkę cukru , 1 łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Wymieszać , odstawić do wyrośnięcia.Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na sztywną pianę . Masło rozpuścić , przestudzić. Do miski wsypać mąkę , dodać cukier , pozostałe mleko , żółtka, szczyptę soli , cukier waniliowy , wyrośnięte drożdże . Wyrobić ciasto , dodać roztopione masło, pianę z białek i wyrobić masę. Odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie formujemy podłużne placuszki , dodajemy łyżeczkę kopiastą powidła i formujemy podłużne bułeczki . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie włożyć do nagrzanego 170 stopni piekarnika . Piec 35-40 minut.