Sposób przygotowania:
Bułeczki z powidłem śliwkowym
Mleko 1|2 szklanki podgrzać , dodać 1 łyżkę cukru , 1 łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Wymieszać , odstawić do wyrośnięcia.Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na sztywną pianę . Masło rozpuścić , przestudzić. Do miski wsypać mąkę , dodać cukier , pozostałe mleko , żółtka, szczyptę soli , cukier waniliowy , wyrośnięte drożdże . Wyrobić ciasto , dodać roztopione masło, pianę z białek i wyrobić masę. Odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie formujemy podłużne placuszki , dodajemy łyżeczkę kopiastą powidła i formujemy podłużne bułeczki . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie włożyć do nagrzanego 170 stopni piekarnika . Piec 35-40 minut.