marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bułeczki z serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bułki śniadaniowe można piec z różnymi dodatkami jak np. zioła suszone, przyprawy niektóre jak kminek, czarnuszka itp. Dziś spróbuję upiec je z dodatkiem sera owczego-fety, na pewno będą smakować.

Bułeczki z serem feta

Składniki:

Bułeczki z serem feta

 

  • 450 g. mąki pszennej,
  • 7 dag. drożdży Babuni,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 szklanki letniego lub ciepłego mleka,
  • 1 lub 1/2 opakowania sera fety,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • duża szczypta ziół suszonych,
  • 1 łyżka oleju do blachy.

Sposób przygotowania:

Bułeczki z serem feta
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru oraz zalać letnim lub ciepłym mlekiem i odstawić pod przykryciem na kwadrans.

Ser feta po rozpakowaniu wywalić do miski i pokruszyć widelcem na miazgę. Jeśli opakowanie jest duże, to dać tylko połowę fety do miski i zasypać suszonymi ziołami w tym natką pietruszki.

Mąkę przesiać do większej miski, wlacć zaczyn, wbić trzy żółtka, dodać ser feta zmieszany z ziołami oraz trzy łyżki oliwy z oliwek. Soli lepiej nie dawać, bo feta jest dość słona. Wyrabiać i zagnieść skłądniki na gładkie ciasto oraz odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Piekarnik nagrzać na 15 min. przed pieczeniem jak ciasto wyrośnie. Wtedy to rwać je na kilkanaście średnich kawałków i formować okrągłe lub podłużne kształty i ułożyć na stolnicy do wyrośniecia na ponownie 15 min.

Potem ułożyć na lekko natłuszczonej blasze jedna przy drugiej bułce, posmarować rozbełtanym białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec 20 min. aż się zrumienią.

Potem wyjąć, ostudzić i przełożyć na łopatce kuchennej do koszyczka na pieczywo.

pieczenie