Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą
Drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę cukru i 1 łyżkę mąki - zalewamy 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, oliwę z oliwek, rozczyn drożdżowy i połowę pozostałej ciepłej wody. Mieszamy do połączenia się składników a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste stopniowo dodajemy pozostałą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie odchodzić od dłoni. Lekko posypujemy mąką, przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Na rozgrzaną oliwę z suszonych pomidorów wrzucamy drobno pokrojone pomidory i chwilę podgrzewamy. Do pomidorów dodajemy szpinak - podsmażamy do momentu odparowania płynu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (obrany i umyty) i pokruszony ser feta - podgrzewamy razem około 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy nieduże porcje, dłońmi formujemy krążki i nadziewamy łyżeczką szpinaku z fetą. Zaklejamy jak pierogi a następnie formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie posklejały. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.