Sposób przygotowania:
Bułeczki z siemiem lnianym
Siemię lniane miele w młynku (można blenderem). W miseczce mieszam mleko, wodę, miód, jajko i tłuszcz. Do miski wsypuje obie maki i zmielone siemię lniane, drożdże, mieszam, wsypuje sol. Płynne składniki wlewam do suchych. Dokładnie połączone składniki zagniatam przez 10 minut. Kule ciasta umieszczam w misce i w ciepłym miejscu zostawiam do fermentacji na 45minut. Ciasto wykładam znów na stół i zagniatam przez 5 minut. Z powrotem wkładam do miski i pozwalam ciastu wyrosnąć kolejne 45 minut.Następnie ciasto dzielę na ok 10 równych części i formuję okrągłe bułeczki. Układam na blasze i przykrywam szczelnie folia aby nie wyschły . Pozostawiam na około godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzewam do 200 stopni , spryskuję go wodą i wkładam bułki na 20 minut do zrumienienia. Studzę na kratce. Smacznego