ziabkaa17

ziabkaa17

Kucharz
[Przepisów: 5]

Bułeczki z siemiem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Połączyć składniki poczekać aż wyrośnie a potem już tylko zajadać się pysznymi bułeczkami

Bułeczki z siemiem lnianym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z siemiem lnianym

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z siemiem lnianym
Siemię lniane miele w młynku (można blenderem). W miseczce mieszam mleko, wodę, miód, jajko i tłuszcz. Do miski wsypuje obie maki i zmielone siemię lniane, drożdże, mieszam, wsypuje sol. Płynne składniki wlewam do suchych. Dokładnie połączone składniki zagniatam przez 10 minut. Kule ciasta umieszczam w misce i w ciepłym miejscu zostawiam do fermentacji na 45minut. Ciasto wykładam znów na stół i zagniatam przez 5 minut. Z powrotem wkładam do miski i pozwalam ciastu wyrosnąć kolejne 45 minut.Następnie ciasto dzielę na ok 10 równych części i formuję okrągłe bułeczki. Układam na blasze i przykrywam szczelnie folia aby nie wyschły . Pozostawiam na około godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzewam do 200 stopni , spryskuję go wodą i wkładam bułki na 20 minut do zrumienienia. Studzę na kratce. Smacznego
Bułeczki z siemiem lnianym
wyrobione ciasto gotowe do wyrastania
Bułeczki z siemiem lnianym
ciasto podzielić i uformować okrągłe bułeczki
Bułeczki z siemiem lnianym
uformowane bilki odstawić na godz do wyrośniecia
Bułeczki z siemiem lnianym
upieczone bułeczki studzic na kratce