Anetap

Anetap

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Bułeczki z słodką truflą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny deserek do obiadu. Ale mogą stanowić fajną kolacje.

Bułeczki z słodką truflą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z słodką truflą

 

  • Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • Do posmarowania:
  • 1 jajo
  • Ciasto:
  • 1 czekolada truflowa
  • 570 g mąki
  • 24 g drożdży świeżych
  • 180 ml mleka
  • 90 g masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 3 jaja

Sposób przygotowania:

Bułeczki z słodką truflą
Ugniatamy kruszonkę, w foli wkładamy do zamrażalnika. Czekoladę rozdrabniamy w blenderze, w foli wkładamy do zamrażalka. Wyrabiamy zaczyn z drożdży, cukru 5 łyżek ciepłego mleka. Odkładamy na 15min.Łączymy składniki: mąkę, mleko, jaja, sól, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto przez 15 min. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy kulki, które lekko spłaszczamy wkładamy czekoladę, zwijamy brzegi. Układamy na blaszce, odkładamy na godzinę. Po czym bejcujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy startą kruszonką. Pieczemy przez 20 min w temp 180 stopni.
Bułeczki z słodką truflą
Wyrabiamy kruszonką oraz rozdrabniamy w blenderze czekoladę.
Bułeczki z słodką truflą
Łączymy składniki: mąkę, zaczyn, masło, sól, jaja wyrabiamy ciasto.
Bułeczki z słodką truflą
Formujemy kuleczki, zwijając w nich słodką czekoladę.
Bułeczki z słodką truflą
Pieczemy w piekarniku 20 minut w temp 180 stopni.