Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Bułeczki z waniliowym serkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodkie bułeczki z ciasta francuskiego.

Bułeczki z waniliowym serkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki z waniliowym serkiem

 

  • 270g ciasta francuskiego
  • 400g białego sera twarogowego
  • łyżka śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • łyżka cukru brązowego
  • łyżka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Bułeczki z waniliowym serkiem
Ser mielimy i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy cukier brązowy i waniliowy oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy na prostokąty mniej więcej wielkości dłoni. Zostawiamy część ciasta do ozdobienia wierzchu bułeczek. Odłożone ciasto francuskie kroimy w paseczki lub specjalnym wałkiem do nacinania ciasta w kratkę. Prostokąty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wyciętych prostokątach kładziemy łyżką serowe nadzienie i przykrywamy paskami z ciasta francuskiego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.
Bułeczki z waniliowym serkiem
Mielony ser mieszamy ze śmietaną cukrami i ekstraktem waniliowym
Bułeczki z waniliowym serkiem
Ciasto francuskie kroimy w paski np za pomocą specjalnego wałka
Bułeczki z waniliowym serkiem
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia