Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Bulgur z bobem i pomidorami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne danie obiadowe na ciepło lub jako sałatka na zimno. Kasza o wyrazistym smaku dojrzewających w słońcu pomidorów, z dodatkiem bobu oraz łagodnej młodej cebulki i pikantnego czosnku.

Bulgur z bobem i pomidorami

Składniki:

Bulgur z bobem i pomidorami

 

  • 500 g cienkiej kiełbasy
  • 200 g kaszy bulgur
  • 2 młode cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 mięsiste pomidory
  • 1 pęczek kopru+ parę gałązek
  • 100 ml rosołu lub bulionu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bulgur z bobem i pomidorami
Kaszę ugotować al`dente w osolonym wrzątku. Bób także gotować w osolonym wrzątku do miękkości z dodatkiem 2-3 gałązek kopru.

Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać drobno, czosnek pokroić w cienkie półplasterki. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać masło, zrumienić kiełbasę, dodać cebulę z czosnkiem.

Kiedy się zeszklą, dołożyć pomidory, a gdy zaczną się rozpadać i wytworzą sos dołożyć kaszę i bób. Wlać rosół/bulion.

Danie doprawić solą, pieprzem oraz koperkiem. Dusić do wchłonięcia przez kaszę płynów.

Tagi:

dania kasza bób