Sposób przygotowania:
Bulion pomidorowy na żeberkach
Umyte i pokrojone mięso ułożyć w garnku razem z oczyszczonymi warzywami , przyprawami ( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy , grzybek , kostkę bulionu warzywnego- lub szczyptę przyprawy ) . Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie prawie 2 godziny (przy lekko uchylonej pokrywce ) .Płyn ma odparować do objętości ok. 3 szklanek . Wyjąć mięso i warzywa . Bulion przecedzić . Dodać koncentrat pomidorowy . Dobrze wymieszać . Doprawić do smaku . Podawać jako czysty bulion z pasztecikami, naleśnikami , krokietami .Mięso i warzywa użyć na farsze , pasztet , do zapiekanek lub po wyluzowaniu kości panierować mięso w jajku i bułce tartej i smażyć na rumiano .