iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 677]

Krupnik na kaczce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubię gotować prosto, ale treściwie. Ta zupa jest bardzo pożywna i smaczna, za sprawą dodatku mięsa z kaczki.

Krupnik na kaczce

Składniki:

Krupnik na kaczce

 

  • 2 udka z kaczki,
  • 2 szklanki kaszy pęczek,
  • 3 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek kopru,
  • 1 cebula,
  • 2 listki laurowe,
  • gałązka lubczyku,
  • 4 łyżki śmietany 36%.

Sposób przygotowania:

Krupnik na kaczce

ETAP 1:

W garnku gotujemy 4 litry wody, wrzucamy udka, gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy listki, lubczyk, natkę pietruszki i kopru. Cebulę opiekamy na palniku i wrzucamy do zupy. Gotujemy wywar 20 minut.

Marchewki, ziemniaki, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Wyjmujemy z zupy pęczki natki i pietruszki. Wrzucamy pokrojone warzywa oraz pęczek. Gotujemy 30 minut.

Zaprawiamy śmietanką, solimy i pieprzymy do smaku.