Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Bulion warzywny "klarowny"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bulion warzywny może być popijany samodzielnie lub stanowić podstawę do różnych zup.

Bulion warzywny "klarowny"

Składniki:

Bulion warzywny "klarowny"

 

  • 2 cebule
  • pół główki kruchej sałaty
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 duże marchewki
  • gałązka lubczyku
  • kilka liści włoskiej kapusty
  • natka pietruszki nie siekana
  • 1/2 selera
  • 1 duży por
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • szczypta tymianku
  • około 1 łyżka soli
  • 1 i 1/2 l wody

Sposób przygotowania:

Bulion warzywny "klarowny"
Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w kawałki a liściowe posiekać.Włożyć warzywa do dużego garnka, dodać przyprawy i zalać zimną woda. Dotować na malutkim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć wszystkie szumowiny i gotować pod przykryciem przez około 50 minut. Uważać aby nie gotował się zbyt szybko. Po około 50 minutach odcedzić przez sito i wystudzić. Można zamrozić lub przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

Tagi:

sałata