SUPERPRZEPIS

Bulion z koniny z ziemniakami

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Bulion z koniny z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Pamiętam jak u mnie w domu robiło się potrawy z koniny bardzo często. Mięso końskie jest jednym z bardziej szlachetnych gatunków .

Składniki:

Bulion z koniny z ziemniakami

 

  • 0,5 kg koniny tzw. zrazówki
  • 1/2 cebuli
  • 4 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/8 selera
  • ½ pora
  • 1 gałązka lubczyku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • maggi w płynie
  • 1 łyżka usiekanej natki pietruszki
  • 5 szklanek wody
  • czarny pieprz grubo mielony
  • 4 średniej wielkości ugotowane w mundurkach ziemniaki

 

Sposób przygotowania:

Bulion z koniny z ziemniakami
Mięso umyć i ułożyć w garnku .Oczyścić warzywa- umyć- osuszyć .Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią cebulę, rozcięty na połówki por i marchewki . Smażyć na suchej patelni tak by cukier zawarty w warzywach zaczął się karmelizować .Dołożyć do garnka razem z natką pietruszki, lubczykiem , zielem angielskim i liściem laurowym . Zalać zimna woda . Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować ok. 3 godziny na małym gazie ( bulion ma tylko ,,pyrkać"). Wyjąć z bulionu mięso i warzywa - przecedzić . Doprawić maggi .Jeśli w trakcie gotowania woda za bardzo wyparuje uzupełniać tylko wrzątkiem bo inaczej rosół zmętnieje .Na końcu ma pozostać 1/2 litra bulionu. * tak jak każdy bulion tak i ten z koniny potrzebuje czasu i tego by gotował się na małym gazie ** nie polecam opalania cebuli i marchewki nad gazem bo lotne wszystkie szkodliwe ,,brudy" z gazu osiadają na naszych warzywach*** mięso z bulionu podaję potem w jakimś sosie
Bulion z koniny z ziemniakami
Kawałek chudej koniny i dużo warzyw + przyprawy
Bulion z koniny z ziemniakami
Cebulę- por i marchewki opic na suchej patelni
Bulion z koniny z ziemniakami
Mieso- warzywa i przyprawy zalać wodą i gotowac na małym gazie
Bulion z koniny z ziemniakami
Przecedzić rosół- wyjąć mieso i warzywa

Tagi:

ziemniaki