Sposób przygotowania:
Bulion z koniny z ziemniakami
Mięso umyć i ułożyć w garnku .Oczyścić warzywa- umyć- osuszyć .Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią cebulę, rozcięty na połówki por i marchewki . Smażyć na suchej patelni tak by cukier zawarty w warzywach zaczął się karmelizować .Dołożyć do garnka razem z natką pietruszki, lubczykiem , zielem angielskim i liściem laurowym . Zalać zimna woda . Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować ok. 3 godziny na małym gazie ( bulion ma tylko ,,pyrkać"). Wyjąć z bulionu mięso i warzywa - przecedzić . Doprawić maggi .Jeśli w trakcie gotowania woda za bardzo wyparuje uzupełniać tylko wrzątkiem bo inaczej rosół zmętnieje .Na końcu ma pozostać 1/2 litra bulionu. * tak jak każdy bulion tak i ten z koniny potrzebuje czasu i tego by gotował się na małym gazie ** nie polecam opalania cebuli i marchewki nad gazem bo lotne wszystkie szkodliwe ,,brudy" z gazu osiadają na naszych warzywach*** mięso z bulionu podaję potem w jakimś sosie