edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Bulion z pekinką i spatzlami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Choćby największa ćwiartka z kurczaka to za mało na prawdziwy rosół, ale tak zmodyfikowany bulionik okazał się pyszny :)

Bulion z pekinką i spatzlami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bulion z pekinką i spatzlami

 

  • 1 duża ćwiartka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek bulwy selera
  • kawałek pora
  • 3 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • natka pietruszki do posypania
  • trzy „garście” kupnych egg spatzle czyli lanych klusek

Sposób przygotowania:

Bulion z pekinką i spatzlami
Od razu na wstępie zaznaczam: bulion wyszedł bladziutki, bo nie dodałam przypalonej cebuli dla koloru, no i wlałam zupę do szarego talerza... :/ Mięso umyłam, podzieliłam na trzy części, zalałam 6 szklankami wody, postawiłam na palniku i doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień, zszumowałam przy pomocy sitka, dodałam ziele angielskie, liść laurowy i lekko posoliłam. Włoszczyznę obrałam, opłukałam i dołożyłam do mięsa. Gotowałam bulion na wolniusieńkim ogniu, tak żeby tylko „mrugał”, przez około 2 godziny. W międzyczasie ugotowałam makaron według przepisu na opakowaniu. Z bulionu wyjęłam mięso, włoszczyznę i przyprawy, wrzuciłam zaś pokrojone w cienkie paski liście pekinki i obrany ząbek czosnku. Gotowałam jeszcze ze trzy minutki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Podałam z ugotowanymi wcześniej spatzlami, pokrojoną marchewką i posiekaną natką pietruszki.
Bulion z pekinką i spatzlami
Bulion zszumowałam przy pomocy małego sitka.
Bulion z pekinką i spatzlami
Spatzle ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
Bulion z pekinką i spatzlami
Kilka minut przed końcem gotowania dodałam kapustę i czosnek.