Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Bułka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Klasyczna bułka drożdżowa. Miękka i delikatna z pyszną kruszonką. U mnie bez żadnych dodatków, bo taką dzieci najbardziej lubią.

Bułka drożdżowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułka drożdżowa

 

 

Sposób przygotowania:

Bułka drożdżowa
Wszystkie składniki kruszonki, oprócz białka, rozetrzeć w palcach i wstawić do lodówki. Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z łyżką cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 10min. Po tym czasie wsypać mąkę, resztę cukru i ciepłe mleko. Roztrzepać jajko z żółtkiem i wlać do ciasta. Wyrabiać ok 10min, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Pod koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać dopóki ciasto nie wchłonie całego masła. Odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie uformować z ciasta walec i włożyć do natłuszczonej foremki o wymiarach 13x23. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem i przykleić kruszonkę. Piec przez ok 30min w 190*C. Kroić po wystudzeniu. Smacznego!
Bułka drożdżowa
Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem.
Bułka drożdżowa
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Bułka drożdżowa
Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem i przykleić kruszonkę.

Tagi:

jajko jajka