VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Bułki do kebabu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Domowe pieczywo jest najlepsze! Takie idealnie sprawdzą się do domowego fast foodu. W przygotowaniu bardzo szybkie a smak niezastąpiony.

Bułki do kebabu

Składniki:

Bułki do kebabu

 

Sposób przygotowania:

Bułki do kebabu
W ciepłej wodzie mieszamy cukier, 2 łyżki mąki i drożdże (do momentu rozpuszczenia). Odstawiamy na 15 minut, aż zaczyn podrośnie.

Do miski wsypujemy mąkę, jogurt, sól, olej oraz zaczyn. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je od razu na blaszkę piekarnikową (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia).

Rozklepujemy placek o średnicy około 28-30 cm. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy w nagrzanym do 200*C przez 25 minut. Po ostygnięciu kroimy na 4 części, a środek rozcinamy przed włożeniem nadzienia.