Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kebab w bułce - od podstaw

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Najprawdziwszy kebab w bułce, który możecie zrobić sami w domu. Bułka w smaku jest lepsza niż ta z budki, a jej przygotowanie jest banalnie proste!

Kebab w bułce - od podstaw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kebab w bułce - od podstaw

 

 

  • Dodatkowo:
  • 0,5 sałaty lodowej
  • 1-2 pomidory
  • 0,5 ogórka szklarniowego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 400 gram piersi z kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • przyprawy
  • olej

 

 

Sposób przygotowania:

Kebab w bułce - od podstaw
Najpierw przygotowujemy sos, aby się zdążył przegryźć. Do miseczki przekladamy przeciśnięty czosnek, dodajemy majonez, śmietanę, jogurt, sól, pieprz i bazylię - mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie przygotowujemy ciasto na bułki. Do drożdży wlewamy ciepłą wodę, czekamy aż drożdże się rozpuszczą.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy olej, sól i rozpuszczone z wodą drożdże - szybko wyrabiamy ręką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie liście sałaty myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Obrane ze skórki pomidora i ogórka kroimy w grubszą kostkę, cebulę w półplasterki.
Mięso nalezy pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju z dodatkiem dowolnych przypraw (ja dałam zioła prowansalskie, pieprz i sól czosnkowa, przyprawę do ognistych skrzydełek, nieco gyrosa itp). Gdy ciasto na bułki wyrośnie to wyjmujemy je z miski, chwilę zagnitamy na blacie i dzielimy na 6 części.
Wałkujemy niezbyt cienkie, zgrabne, okrągłe bułki i układamy na kratce z piekarnika (dzięki temu bułki będą mieć takie rowki jak oryginalne buły do kebaba).
Wkładamy do NAGRZANEGO do 210 stopni piekarnika i w tej temperaturze pieczemy bułki 8 minut. Wyjmujemy, przecinamy na pół (nie docinając końca), owijamy folią aluminiową i wkładamy sałatę, nieco mięsa, polewamy sosem, nastepnie dajemy ogórki, pomidory i cebulę, ponownie sos i mięso.
Zjadamy zaraz po przygotowaniu :)
Kebab w bułce - od podstaw
Etap 1 potrzebne składniki oraz ciasto na bułki
Kebab w bułce - od podstaw
Etap 2 bułki układamy na ruszcie z piekarnika
Kebab w bułce - od podstaw
Etap 3 bułki należy upiec na ładny kolor.
Kebab w bułce - od podstaw
Etap 4 nakładamy do bułek ulubione dodatki