Sposób przygotowania:
Kebab w bułce - od podstaw
Najpierw przygotowujemy sos, aby się zdążył przegryźć. Do miseczki przekladamy przeciśnięty czosnek, dodajemy majonez, śmietanę, jogurt, sól, pieprz i bazylię - mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie przygotowujemy ciasto na bułki. Do drożdży wlewamy ciepłą wodę, czekamy aż drożdże się rozpuszczą.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy olej, sól i rozpuszczone z wodą drożdże - szybko wyrabiamy ręką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie liście sałaty myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Obrane ze skórki pomidora i ogórka kroimy w grubszą kostkę, cebulę w półplasterki.
Mięso nalezy pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju z dodatkiem dowolnych przypraw (ja dałam zioła prowansalskie, pieprz i sól czosnkowa, przyprawę do ognistych skrzydełek, nieco gyrosa itp). Gdy ciasto na bułki wyrośnie to wyjmujemy je z miski, chwilę zagnitamy na blacie i dzielimy na 6 części.
Wałkujemy niezbyt cienkie, zgrabne, okrągłe bułki i układamy na kratce z piekarnika (dzięki temu bułki będą mieć takie rowki jak oryginalne buły do kebaba).
Wkładamy do NAGRZANEGO do 210 stopni piekarnika i w tej temperaturze pieczemy bułki 8 minut. Wyjmujemy, przecinamy na pół (nie docinając końca), owijamy folią aluminiową i wkładamy sałatę, nieco mięsa, polewamy sosem, nastepnie dajemy ogórki, pomidory i cebulę, ponownie sos i mięso.
Zjadamy zaraz po przygotowaniu :)
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy olej, sól i rozpuszczone z wodą drożdże - szybko wyrabiamy ręką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie liście sałaty myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Obrane ze skórki pomidora i ogórka kroimy w grubszą kostkę, cebulę w półplasterki.
Mięso nalezy pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju z dodatkiem dowolnych przypraw (ja dałam zioła prowansalskie, pieprz i sól czosnkowa, przyprawę do ognistych skrzydełek, nieco gyrosa itp). Gdy ciasto na bułki wyrośnie to wyjmujemy je z miski, chwilę zagnitamy na blacie i dzielimy na 6 części.
Wałkujemy niezbyt cienkie, zgrabne, okrągłe bułki i układamy na kratce z piekarnika (dzięki temu bułki będą mieć takie rowki jak oryginalne buły do kebaba).
Wkładamy do NAGRZANEGO do 210 stopni piekarnika i w tej temperaturze pieczemy bułki 8 minut. Wyjmujemy, przecinamy na pół (nie docinając końca), owijamy folią aluminiową i wkładamy sałatę, nieco mięsa, polewamy sosem, nastepnie dajemy ogórki, pomidory i cebulę, ponownie sos i mięso.
Zjadamy zaraz po przygotowaniu :)




kołczu