goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Kebab z sosem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W warunkach domowych smakuje najlepiej :) Warto wykorzystać do niego warzywa sezonowe i lekkie mięso drobiowe.

Kebab z sosem czosnkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kebab z sosem czosnkowym

 

  • ciasto:
  • woda 280 ml
  • olej 2 łyżki
  • mąka 60 dag
  • cukier 2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • drożdże 40 g

 

  • nadzienie:
  • filet z kurczaka 2 sztuki
  • sałata lodowa 1/3 sztuka
  • ogórek sałatkowy 1 sztuka
  • pomidor 2 sztuki
  • cebula czerwona 1/2 sztuka
  • sos sojowy 3 łyżki
  • sól do smaku
  • ketchup pikantny 4 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Kebab z sosem czosnkowym
Składniki na ciasto drożdżowe wyrabiamy w malakserze. Dzielimy je na 6 części układamy na blaszce do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie ciasto spłaszczamy np. deską do krojenia. Pieczemy około 20 minut w 220 stopniach, a następnie bułki przekrawamy wzdłuż. Przygotowujemy nadzienie: fileta z kurczaka obsmażamy lub grillujemy z przyprawą do kebabu, kroimy w paski. Sałatę drobno kroimy, podobnie jak ogórka, pomidory i czerwoną cebulę. Łączymy ze sobą składniki sałatki, mieszamy z ketchupem, sosem sojowym, doprawiamy. Bułkę nadziewamy przygotowanym farszem, dodajemy sos czosnkowy. Smacznego!
Kebab z sosem czosnkowym
Ciasto spłaszczamy np. deską do krojenia
Kebab z sosem czosnkowym
Pieczemy około 20 minut w 220 stopniach.
Kebab z sosem czosnkowym
Łączymy ze sobą składniki sałatki, mieszamy z ketchupem, sosem sojowym, doprawiamy