paulinaanna777

paulinaanna777

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Kurczak a'la Kebab

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonała opcja dla wielbicieli kebabu, ale w wersji zdrowszej, a przede wszystkim domowej:)

Kurczak a'la Kebab Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak a'la Kebab

 

  • 1 szt. piersi z kurczaka.
  • 2 jajka.
  • pół szklanki mąki pszennej.
  • pół szklanki bułki tartej.
  • 1 opakowanie przyprawy do kebabu i gyrosa.
  • sól, pieprz.
  • olej (do smażenia).

Sposób przygotowania:

Kurczak a'la Kebab
- Pierś z kurczaka pokroić na duże plastry i delikatnie ubić tłuczkiem. - Mięso posypać solą i pieprzem. - Przygotować panierkę z: mąki, bułki tartej i przyprawy do kebabu i gyrosa. - Płaty piersi z kurczaka zanurzać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w uprzednio wykonanej panierce. - Układać na patelni z rozgrzanym olejem i obsmażyć z każdej strony. - Panierka w wersji ostatecznej będzie miała kolor pomarańczowo-rudy. SMACZNEGO!!!
Kurczak a'la Kebab
Pierś z kurczaka pokroić na plastry, a przy ubijaniu zachować ostrożność, by nie zrobić w mięsie dziur.
Kurczak a'la Kebab
Ubitą pierś z kurczaka należy przyprawić solą i pieprzem.
Kurczak a'la Kebab
Panierka dla wersji kebabowej składa się z: mąki, bułki tartej i przyprawy do kebabu i gyrosa. Należy pamiętać, że owe składniki muszą być wymieszane.
Kurczak a'la Kebab
Pierś smażymy z obu stron. Należy kontrolować smażenie, by potrawa się nie przypaliła. W efekcie końcowym mięsko będzie w pomarańczowo-rudawej panierce.