Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety schabowe króla Ludwiczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czasami zostają nam kotlety z obiadu lub uroczystość, wiadomo rozgrzewane na drugi dzień nie są już pyszne. Proponuje przykryć je sosem z pieczarkami.

Kotlety schabowe króla Ludwiczka

Składniki:

Kotlety schabowe króla Ludwiczka

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe króla Ludwiczka

ETAP 1:

Kotlety schabowe króla Ludwiczka

1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. (jak komuś nie zostały kotlety)

ETAP 2:

Kotlety schabowe króla Ludwiczka

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

3. Do cebuli dodajemy pokrojone plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.

4. Majonez łączymy z ketchupem i łączymy z grzybami.

ETAP 3:

Kotlety schabowe króla Ludwiczka

5. Schabowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym kawałku mięsa układamy sos z pieczarkami.

6. Wierch posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.

7. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.

ETAP 4:

Kotlety schabowe króla Ludwiczka

8. Kotlety gotowe.

9. Smacznego.