Sposób przygotowania:
Bułki hamburgerowe
Przygotować rozczyn: w miseczce wymieszać wodę, mleko, masło i cukier. Dodać pokruszone drożdże, zamieszać, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Po tym czasie dodać jajko, sól i połowę mąki. Zagnieść ciasto. Dodawać powoli resztę mąki, tak, żeby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Nie może lepić się do rąk, ale dodanie zbyt dużo mąki, żeby nie było za twarde.Ja dodałam w sumie 2 i 1/4 szklanki mąki. Gotowe ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki, spłaszczamy mocno dłonią. Przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy pod przykryciem na 45 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. Piec w temperaturze 200ºC przez 12 – 15 minut.
gosiapiotrek23
Nina W.
domagi
Serdecznie polecam :)
domagi
To prawda!
gosiapiotrek23