Sposób przygotowania:
Domowe bułki hamburgerowe
Drożdże pokruszyć do miski. Rozpuścić masło, dodać mleko i podgrzać do temperatury 37 st.C. Drożdże zalać małą ilością ciepłego płynu i wymieszać aż się rozpuszczą. Dodać resztę płynu, cukier, sól i tyle mąki, by ciasto stało się gładkie i odchodziło od ścianek miski. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (30-40 minut). Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić podsypując mąką. Podzielić ciasto na 7-8 kawałków. Na blasze z papierem uformować płaskie bułeczki o średnicy około 8-10 cm. Ponakłuwać je widelcem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Posmarować letnim mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika w temp. 225 st. na środkową półkę i przez 10-12 minut. Zostawić do ostygnięcia na kratce do pieczenia przykryte ściereczką.