bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Domowe bułki hamburgerowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne domowe bułki hamburgerowe z przepisu waniliowo.blox.pl

Domowe bułki hamburgerowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe bułki hamburgerowe

 

Sposób przygotowania:

Domowe bułki hamburgerowe
Drożdże pokruszyć do miski. Rozpuścić masło, dodać mleko i podgrzać do temperatury 37 st.C. Drożdże zalać małą ilością ciepłego płynu i wymieszać aż się rozpuszczą. Dodać resztę płynu, cukier, sól i tyle mąki, by ciasto stało się gładkie i odchodziło od ścianek miski. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (30-40 minut). Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić podsypując mąką. Podzielić ciasto na 7-8 kawałków. Na blasze z papierem uformować płaskie bułeczki o średnicy około 8-10 cm. Ponakłuwać je widelcem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Posmarować letnim mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika w temp. 225 st. na środkową półkę i przez 10-12 minut. Zostawić do ostygnięcia na kratce do pieczenia przykryte ściereczką.
Domowe bułki hamburgerowe
uformowane bułki odstawione do wyrośnięcia
Domowe bułki hamburgerowe
Bułki hamburgerowe po 30 minutach wyrastania
Domowe bułki hamburgerowe
bułki po wyjęciu z piekarnika zostawione do stygnięcia
Domowe bułki hamburgerowe
Bułki hamburgerowe z mięsno-warzywnym nadzieniem

Tagi:

bułki