Sposób przygotowania:
Hamburgerowe bułki z sezamem
Pół szklanki letniego mleka łączymy z drożdżami, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie resztę mąki przesiewamy, dodajemy przegotowaną wodę, resztę ciepłego mleka, przesiane mleko w proszku, sól, jedno całe jajko i jedno białko oraz zaczyn z drożdży i wyrabiamy ok 15 minut ręką. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy kolejne 10 minut. Odstawiamy w ciepłym miejscu przykryte bawełnianą ściereczką na ok 2 godziny. Jeśli ciasto podwoi swoją objętość możemy zabrać się za formowanie bułek. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą formujemy na kształt kulki, najlepiej trzymać w jednej ręce, naciągać boki i zwijać pod spód- wtedy bułki są prawie idealnie okrągłe. Każdą bułkę delikatnie spłaszczamy i smarujemy roztrzepanym z dwoma łyżkami mleka żółtkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na 15 minut pod ściereczką,żeby troszkę wyrosły i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st na ok 15- 20 minut. Wyciągamy i studzimy na kracie. Bułki są mięciutkie i śmiało można je zjeść na drugi dzień na śniadanie.