rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Hamburgerowe bułki z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mąż zażyczył sobie hamburgery, a że kupne bułki niespecjalnie mi smakują, to postanowiłam upiec swoje. Pierwsze mi nie smakowały, były za twarde, te smakują idealnie dlatego dzielę się z Wami przepisem.

Hamburgerowe bułki z sezamem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Hamburgerowe bułki z sezamem

 

Sposób przygotowania:

Hamburgerowe bułki z sezamem
Pół szklanki letniego mleka łączymy z drożdżami, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie resztę mąki przesiewamy, dodajemy przegotowaną wodę, resztę ciepłego mleka, przesiane mleko w proszku, sól, jedno całe jajko i jedno białko oraz zaczyn z drożdży i wyrabiamy ok 15 minut ręką. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy kolejne 10 minut. Odstawiamy w ciepłym miejscu przykryte bawełnianą ściereczką na ok 2 godziny. Jeśli ciasto podwoi swoją objętość możemy zabrać się za formowanie bułek. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą formujemy na kształt kulki, najlepiej trzymać w jednej ręce, naciągać boki i zwijać pod spód- wtedy bułki są prawie idealnie okrągłe. Każdą bułkę delikatnie spłaszczamy i smarujemy roztrzepanym z dwoma łyżkami mleka żółtkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na 15 minut pod ściereczką,żeby troszkę wyrosły i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st na ok 15- 20 minut. Wyciągamy i studzimy na kracie. Bułki są mięciutkie i śmiało można je zjeść na drugi dzień na śniadanie.
Hamburgerowe bułki z sezamem
Składniki łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia
Hamburgerowe bułki z sezamem
Zabieramy się za tworzenie bułek w momencie podwojenia się ilości ciasta
Hamburgerowe bułki z sezamem
Ciasto dzielimy na 3 części i formujemy bułki
Hamburgerowe bułki z sezamem
Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy sezamem