Sposób przygotowania:
Bułki jogurtowe na zakwasie
Drożdże rozetrzeć z cukrem w misce, w której będzie wyrabiane ciasto. Połowę wody rozmieszać z zakwasem a połowę z jogurtem. Mąkę wsypać do miski, dodać sól oraz wlać wodę z zakwasem i wodę z jogurtem. Drewnianą łyżką wymieszać ciasto i wyrabiać około 2 minut. Miskę zakryć ściereczką i zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu wlać olej i ponownie wyrobić ciasto, oprószyć mąką i ponownie zakryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Gdy wyrośnie wyjąć ciasto na wysypany mąką blat i przerobić ciasto kilka razy a następnie rozklepać na blacie tworząc placek o grubości około 1,5 - 2 cm. Szklanką lub kubkiem wycinać krążki i układać na blaszce z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki zostawić do wyrośnięcia a gdy wyrosną wstawić je do piekarnika nagrzanego do 18 stopni i piec 30 -35 minut w zależności od piekarnika. Upieczone bułki wystudzić na kratce.
2milutka
zewa
dzięki, coś ucięło. Już edytuję :)
edytaha
zewa
:)
zbysiowa
zewa
Kochana na śniadanie mało co zostało, potwory na kolację wtrząchnęli :)
zbysiowa
Wcale się nie dziwię;)
edytaha
marietta