zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Bułki jogurtowe na zakwasie

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Miałam ochotę na dyniowe bułki, ale nie było w sklepie pestek dyni. Powstały więc jogurtowe a dyniowe muszą poczekać.

Bułki jogurtowe na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki jogurtowe na zakwasie

 

  • 700 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szk jogurtu typu greckiego
  • 250 ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Bułki jogurtowe na zakwasie
Drożdże rozetrzeć z cukrem w misce, w której będzie wyrabiane ciasto. Połowę wody rozmieszać z zakwasem a połowę z jogurtem. Mąkę wsypać do miski, dodać sól oraz wlać wodę z zakwasem i wodę z jogurtem. Drewnianą łyżką wymieszać ciasto i wyrabiać około 2 minut. Miskę zakryć ściereczką i zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu wlać olej i ponownie wyrobić ciasto, oprószyć mąką i ponownie zakryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Gdy wyrośnie wyjąć ciasto na wysypany mąką blat i przerobić ciasto kilka razy a następnie rozklepać na blacie tworząc placek o grubości około 1,5 - 2 cm. Szklanką lub kubkiem wycinać krążki i układać na blaszce z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki zostawić do wyrośnięcia a gdy wyrosną wstawić je do piekarnika nagrzanego do 18 stopni i piec 30 -35 minut w zależności od piekarnika. Upieczone bułki wystudzić na kratce.
Bułki jogurtowe na zakwasie
wyrobić ciasto na bułki drewnianą łyżką ...
Bułki jogurtowe na zakwasie
wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia...
Bułki jogurtowe na zakwasie
po wyrośnieciu wycinac bułki szklanką lub kubkiem
Bułki jogurtowe na zakwasie
bułki piec 30 minut w temperaturze 180 stopni

Tagi:

bułki