Sposób przygotowania:
Bułki korzenne
Miały być mini bagietki, ale ponieważ ciasto jest nieco rzadkie, więc wyszły maxi buły. Zaczyn: drożdże z cukrem rozpuść w niewielkiej ilości wody, wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 - 15 minut. Mąkę z przyprawą do pierników i solą przesiej do miski, wlej oliwę, pracujący zaczyn i wyrabiaj ciasto dodając stopniowo wody. Mnie "weszło" trochę ponad szklankę. Przełóż wyrobione ciasto do natłuszczonej miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia (ok. 60 - 90 minut). Uformuj z ciasta podłużne bułki - raczej mniejsze niż te na zdjęciu i rozłóż na blasze. Odstaw jeszcze na ok. 45 minut. Natnij wyrośnięte bułki i włóż do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika (dolna i górna grzałka) na 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i dopiekaj jeszcze ok. 20 minut. Możesz w trakcie rozgrzewania piekarnika wstawić na dno naczynie z wodą - bułki będą bardziej chrupiące.