Sposób przygotowania:
Bułki na maślance
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i mąką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać masło w temp. pokojowej, sól, maślankę i wyrośnięte drożdże.
Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie, gdy ciasto będzie gotowe wyrabiać z niego okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce i pozostawić na jeszcze ok. pół godziny.
Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać pestkami z dyni. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni piekarniku ok. 25 minut.
Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie, gdy ciasto będzie gotowe wyrabiać z niego okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce i pozostawić na jeszcze ok. pół godziny.
Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać pestkami z dyni. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni piekarniku ok. 25 minut.