szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Bułki na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiące i pachnące. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto po wyjęciu z piekarnika. Idealne na leniwe, weekendowe śniadanie.

Bułki na maślance

Składniki:

Bułki na maślance

 

Sposób przygotowania:

Bułki na maślance
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i mąką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać masło w temp. pokojowej, sól, maślankę i wyrośnięte drożdże.

Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie, gdy ciasto będzie gotowe wyrabiać z niego okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce i pozostawić na jeszcze ok. pół godziny.

Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać pestkami z dyni. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni piekarniku ok. 25 minut.