Sposób przygotowania:
Bułki z maślanką
Wymieszać mąkę pszenną z orkiszową i solą. Wlać maślankę w temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Wbić jajko. Do letniej wody dodać drożdże i cukier. Mieszać do rozpuszczenia. Wlać do reszty składników.Całość zagnieść na jednolite ciasto (ja zagniotłam w maszynie do chleba). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5godziny.Po tym czasie ciasto zagnieść, pokroić na 12 części. Uformować kulki, ułożyć na blaszce do pieczenia. Odstawić do napuszenia na ok. 20 minut. Upiec w 200 stopniach. Około 15 minut.
Netka
Alex_M
dokładnie. ciężko kupić dobrą niepompowaną niemrożoną bułkę więc robię sama :)
dzięki :)
kasienka26
Alex_M
dzięki :)
ja kiedyś próbowałam chleb na zakwasie i nie podszedł mi smakowo, ale w najbliższym czasie znów spróbuję :) może akurat? ;)
Ela Dz
Alex_M
pewnie :D jutro rano wyślę ;)
darmiona
Alex_M
tak 12 sztuk :) można zrobić mniejsze kuleczki, wtedy skrócić czas pieczenia :)
nie wiem ile będą świeże, bo piekłam je dzisiaj pierwszy raz
darmiona
Alex_M
dziś jeszcze były dobre :)zostały jeszcze 2 to jutro chyba zrobię z nich tosty albo jakieś zapiekanki :)