Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułki z maślanką

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wspaniałe mięciutkie bułeczki na maślance.

Bułki z maślanką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułki z maślanką

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki wody
  • 15 g drożdży
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Bułki z maślanką
Wymieszać mąkę pszenną z orkiszową i solą. Wlać maślankę w temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Wbić jajko. Do letniej wody dodać drożdże i cukier. Mieszać do rozpuszczenia. Wlać do reszty składników.Całość zagnieść na jednolite ciasto (ja zagniotłam w maszynie do chleba). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5godziny.Po tym czasie ciasto zagnieść, pokroić na 12 części. Uformować kulki, ułożyć na blaszce do pieczenia. Odstawić do napuszenia na ok. 20 minut. Upiec w 200 stopniach. Około 15 minut.
Bułki z maślanką
Wymieszać mąkę pszenną z orkiszową i solą Wlać maślankę w temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone i ostudzone masło Wbić jajko Do letniej wody dodać drożdże i cukier Mieszać do rozpuszczenia Wlać do reszty składników
Bułki z maślanką
Całość zagnieść na jednolite ciasto Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
Bułki z maślanką
Po tym czasie ciasto zagnieść pokroić na 12 części Uformować kulki ułożyć na blaszce do pieczenia Odstawić do napuszenia na ok 20 minut Upiec w 200 stopniach Około 15 minut