alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Bułki śniadaniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne bułeczki nie tylko na śniadanie, również i na kolację. Robią się bardzo szybko i szybko znikają.

Bułki śniadaniowe

Składniki:

Bułki śniadaniowe

 

Sposób przygotowania:

Bułki śniadaniowe
Do garnka wlać wodę, maślankę w kruszyć drożdże rozmieszać i lekko podgrzać. Do misy z miksera dodać mąki,sól, ocet balsamiczny, miód wlać podgrzaną wodę i wyrobić mikserem gładkie ciasto. Dodać prażoną cebulkę i ponownie zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką zagnieść i uformować dwa wałki. Podzielić każdy na 8 części i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem zlepieniem do dołu. Odłożyć ponownie do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka. Piec 15 minut w 210 stopniach a następnie 10 minut w 190 stopniach.