Sposób przygotowania:
Bułki z płatkami owsianymi i sezamem
Do blendera wsypać płatki owsiane i ziarno sezamu, zmiksować. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i rozkruszyć je w palcach razem z mąką. Dodać zawartość blendera i wymieszać. Wsypać sól i zwykły cukier. Cukier trzcinowy razem z łyżką wody skarmelizować i wlać do miski. Dodać olej u wszystko wymieszać. Stopniowo dodawać wodę( najpierw połowę) i zacząć wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie za suche nie przerywając wyrabiania wlać kolejną porcję wody. Wyrabiać tak długo,aż ciasto będzie dobrze odchodzić od ręki. Dno dużego garnka wysypać mąką, przełożyć tam ciasto i również lekko je posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. U mnie po nie całych 2 godzinach podwoiło swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Przełożyć na stolnicę lub blat i chwilę wyrabiać. Uformować w wałek i po kawałku odcinać i robić w dłoniach średniej wielkości bułeczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać bułki. Można zrobić dowolny wzorek lub nie:)) Posmarować z wierzchu olejem za pomocą pędzelka i posypać sezamem. Piec 20 minut w 200 st. Ostudzić i podawać. Pyszne z masełkiem i dżemem. Polecam! Smacznego!
monikaT83
zbysiowa
monikaT83