Sposób przygotowania:
Bułki poznańskie z przedziałkiem
Podmłoda:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić na 12-16 godzin do fermentacji.
Ciasto właściwe:
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do zaczynu. Wsypać resztę składników i dobrze wyrobić do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta (w razie konieczności podsypać mąką).
Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na 9 równych części (każda po około 110 g)
Uformować z nich okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować je wodą i naciąć nożem, tworząc przedziałek.
Piec w zaparowanym piekarniku w 230st.C około 12-15 minut do zarumienienia.
Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce.
Smacznego!
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić na 12-16 godzin do fermentacji.
Ciasto właściwe:
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do zaczynu. Wsypać resztę składników i dobrze wyrobić do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta (w razie konieczności podsypać mąką).
Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na 9 równych części (każda po około 110 g)
Uformować z nich okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować je wodą i naciąć nożem, tworząc przedziałek.
Piec w zaparowanym piekarniku w 230st.C około 12-15 minut do zarumienienia.
Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce.
Smacznego!