jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Bułka z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonała bułka z dynią polecana do kawy i herbaty

Bułka z dynią

Składniki:

Bułka z dynią

 

Sposób przygotowania:

Bułka z dynią
W mące przesianej do miski zrobić wgłębienie i wlać do niego rozmieszane z ciepłym mlekiem i 1 łyżeczką cukru drożdże, przysypać mąką, pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodać 1 jajko całe i z drugiego żółtko, cukier, ciepły przecier z dyni.
Ciasto bardzo starannie wyrobić. Wlać do ciasta ciepły, stopiony tłuszcz i jeszcze kilka minut wyrabiać, aby nie błyszczało na powierzchni.
Odstawić przykryte do wyrośnięcia.
Następnie przełożyć je do blaszek wąskich i długich.
Posmarować lekko spienionym białkiem, a gdy zacznie powtórnie rosnąć, upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Gotowe najpierw nieco przestudzić w blachach, a dopiero potem wyłożyć na stolnicę, posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko dynia jajka