Sposób przygotowania:
Bułka z dynią
W mące przesianej do miski zrobić wgłębienie i wlać do niego rozmieszane z ciepłym mlekiem i 1 łyżeczką cukru drożdże, przysypać mąką, pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodać 1 jajko całe i z drugiego żółtko, cukier, ciepły przecier z dyni.
Ciasto bardzo starannie wyrobić. Wlać do ciasta ciepły, stopiony tłuszcz i jeszcze kilka minut wyrabiać, aby nie błyszczało na powierzchni.
Odstawić przykryte do wyrośnięcia.
Następnie przełożyć je do blaszek wąskich i długich.
Posmarować lekko spienionym białkiem, a gdy zacznie powtórnie rosnąć, upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Gotowe najpierw nieco przestudzić w blachach, a dopiero potem wyłożyć na stolnicę, posypać cukrem pudrem.
Do wyrośniętego rozczynu dodać 1 jajko całe i z drugiego żółtko, cukier, ciepły przecier z dyni.
Ciasto bardzo starannie wyrobić. Wlać do ciasta ciepły, stopiony tłuszcz i jeszcze kilka minut wyrabiać, aby nie błyszczało na powierzchni.
Odstawić przykryte do wyrośnięcia.
Następnie przełożyć je do blaszek wąskich i długich.
Posmarować lekko spienionym białkiem, a gdy zacznie powtórnie rosnąć, upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Gotowe najpierw nieco przestudzić w blachach, a dopiero potem wyłożyć na stolnicę, posypać cukrem pudrem.