marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bułki z mąki gryczanej z kurkumą i szałwią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dziś spróbuję zrobić i upiec bułki z maki gryczanej z dodatkiem ziół i kurkumy, która dobrze działa na trawienie i jest zdrowa.

Bułki z mąki gryczanej z kurkumą i szałwią

Składniki:

Bułki z mąki gryczanej z kurkumą i szałwią

 

  • 500 g.mąki gryczanej,
  • 1/2 kostki drożdży piekarskich,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 szklanki serwatki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • żółtka,
  • szałwia suszona,
  • 2-3 łyżeczki kurkumy,
  • białko do posmarowania,
  • olej do blachy.

Sposób przygotowania:

Bułki z mąki gryczanej z kurkumą i szałwią
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz serwatki i odstawić na kwadrans pod przykryciem. Mąkę odmierzyć szklankami i przesiać do dużej misy, wlać zaczyn, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać oliwę z oliwek, dwie-trzy łyżeczki kurkumy i dużą szczyptę suszonej szałwii, roztartej w dłoniach. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, nakryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ponad godzinę. Na krótko przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na stolnicę i dzielić rękoma na kawałki, aby wyszedł tuzin bułek. Uformować w dowolne kształt- ja formuję w romby. Potem ułożyć na blasze i posmarować białkiem rozmąconym wierzchy bułek. Wstawić na 20-25 min. do gorącego piekarnika. Jak się zrumienią bułki, wysunąć blachę i szczypcami przenieść je na talerz. Po ostygnięciu można je przekroić na wzdłuż i smarować masłem.