Sposób przygotowania:
Bułki z mąki gryczanej z kurkumą i szałwią
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz serwatki i odstawić na kwadrans pod przykryciem. Mąkę odmierzyć szklankami i przesiać do dużej misy, wlać zaczyn, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać oliwę z oliwek, dwie-trzy łyżeczki kurkumy i dużą szczyptę suszonej szałwii, roztartej w dłoniach. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, nakryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ponad godzinę. Na krótko przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na stolnicę i dzielić rękoma na kawałki, aby wyszedł tuzin bułek. Uformować w dowolne kształt- ja formuję w romby. Potem ułożyć na blasze i posmarować białkiem rozmąconym wierzchy bułek. Wstawić na 20-25 min. do gorącego piekarnika. Jak się zrumienią bułki, wysunąć blachę i szczypcami przenieść je na talerz. Po ostygnięciu można je przekroić na wzdłuż i smarować masłem.