kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Bułki pszenne poznańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne pszenne bułeczki. Ich skórka jest gruba a miąższ zwarty, ale nie zbity. Niczym nie przypominają "napompowanych" bułeczek, jakie możemy kupić w większości sklepów. Przepis na nie wyszperałam w intrenecie.

Bułki pszenne poznańskie

Składniki:

Bułki pszenne poznańskie

 

  • 600 g mąki pszennej
  • 160 ml mleka ciepłego (nie gorącego!)
  • 220 ml wody
  • 30 g drożdży
  • 30 g oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • spryskiwacz z wodą

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenne poznańskie
Przygotować rozczyn z drożdży, cukru, połowy mleka i dwóch łyżek maki. Pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Mąkę przesiewamy z solą i dodajemy rozczyn drożdżowy, wodę, olej i pozostała część mleka. Wyrobić sprężyste ciasto nie klejące się do ręki. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na kulki o masie około 80g. najłatwiej zrobić to namoczonymi lub naoliwionymi rękoma. Kulki ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach (mocno rosną). Odstawić do wyrośnięcia. Ostrym nożem namoczonym w oleju lub wodzie zrobić głębokie przedziałki. Mocno spryskać wodą. Piec w temperaturze 210 stopni ok. 25-30 minut, aż do zrumienienia.

Tagi:

bułki