Sposób przygotowania:
Bułki pszenne poznańskie
Przygotować rozczyn z drożdży, cukru, połowy mleka i dwóch łyżek maki. Pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Mąkę przesiewamy z solą i dodajemy rozczyn drożdżowy, wodę, olej i pozostała część mleka. Wyrobić sprężyste ciasto nie klejące się do ręki. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na kulki o masie około 80g. najłatwiej zrobić to namoczonymi lub naoliwionymi rękoma. Kulki ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach (mocno rosną). Odstawić do wyrośnięcia. Ostrym nożem namoczonym w oleju lub wodzie zrobić głębokie przedziałki. Mocno spryskać wodą. Piec w temperaturze 210 stopni ok. 25-30 minut, aż do zrumienienia.