Sposób przygotowania:
Bułki pszenne
Drzwi kuchenne oraz okna zamykamy. Otwieramy je dopiero wtedy, gdy chleb jest już w piekarniku. Drożdże kruszymy i wsypujemy do letniego mleka lub wody, po czym odstawiamy na 10-15 min. W tym czasie mieszamy w przygotowanym naczyniu mąkę, płatki (uważając, by składniki nie były zbyt zimne) oraz sól. W środku tej mieszanki robimy wgłębienie, wlewamy do niego rozczyn drożdżowy, mieszamy ręką i dodając po trochu letnią wodę zaczynamy wyrabiać ciasto; powinno być ono gęściejsze niż na kluski. Ciasto z ok. 0,5 kg mąki wygniatamy ok. 3 min. jedną ręką. Kiedy ciasto odstaje od naczynia i tworzą się na nim pęcherzyki, przykrywamy je ściereczką lub pledem, uważając, by również od spodu się nie oziębiło, po czym odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno powiększyć się w dwukrotnie. Z dobrze wyrośniętego ciasta formujemy kulki o masie około 4 dag, wkładamy je do formy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do gorącego piekarnika smarujemy je żółtkiem rozcieńczonym w osolonym mleku i posypujemy kminkiem (siemieniem lnianym). Ciasto pieczemy około 20 minut.