Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Bułki pszenne najlepsze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bułki pszenne - najpyszniejsze jeszcze cieplutkie z masłem oczywiście w rozsądnych ilościach i od czasu do czasu dla urozmaicenia diety :)

Bułki pszenne najlepsze

Składniki:

Bułki pszenne najlepsze

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenne najlepsze
Robienie bułek rozpoczynamy od zrobienia zaczynu- drożdże zasypujemy cukrem dodajemy 50ml mleka letniego ( uwaga gorący może spowodować zaparzenie drożdży) oraz 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 5 min do spienienia się. W tym czasie mieszamy przesianą mąkę z solą, dodajemy jajko, masło oraz rozczyn i pozostałą część mleka. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera ( nakładamy specjalną nakładkę do wyrabiania ciasta drożdżowego) ja jednak wolę tradycyjną metodę i zawsze ciasto drożdżowe wyrabiam ręcznie. Ciasto musi być sprężyste i elastyczne. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta należy uformować kulki ( waga 60g) obtoczyć w mące i ułożyć na blaszce (wcześniej wysypanej mąką) złączeniami do dołu. Odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Tępą stroną noża zrobić przedziałek prawie do samego dołu bułki. Piec 15 min w 200 stopniach. Przepis pochodzi z bloga Twoje&Moje