zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2399]

Bułki pszenno - orkiszowe z błonnikiem kakaowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Muszę przyznać, że miałam obawy gdy chciałam wyrabiać ciasto drożdżowe w robocie. Ale niepotrzebnie. Robot super pomaga i dlatego mam kolejne pyszne bułeczki. A moje ręce już nie bolą podczas wyrabiania ciasta.

Bułki pszenno - orkiszowe z błonnikiem kakaowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułki pszenno - orkiszowe z błonnikiem kakaowym

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno - orkiszowe z błonnikiem kakaowym
Przygotować robot czyli ustawić miskę i założyć hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wlać letnią wodę, wsypać cukier i dodać drożdże a potem je wymieszać do momentu aż wszystko się rozmiesza. Następnie obie mąki wymieszać z błonnikiem i sola i dodawać porcjami do misy robota cały czas pracującego. Dodać olej i wyrabiać ciasto około 10 minut. Potem oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto ponownie wyrobić wykładając je wcześniej na blat lub stolnicę. Podzielić na 8 części. Uformować bułki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą, posypać sezamem i zostawić do wyrośnięcia.

Gdy wyrosną wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25-30 minut.

Upieczone wystudzić.
Bułki pszenno - orkiszowe z błonnikiem kakaowym
w misce robota wyrobic ciasto na bułki i oprószyc mąką.
Bułki pszenno - orkiszowe z błonnikiem kakaowym
zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Bułki pszenno - orkiszowe z błonnikiem kakaowym
Uformować bułki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą, posypać sezamem i zostawić do wyrośnięcia.