Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy z curry
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru i letniej wody lub maślanki. Odstawić na kwadrans, a następnie przesiać do większej misy mąkę orkiszową, wlać zaczyn, oliwę, dodać soli, curry, siemienia lnianego i wyrabiać rękoma, póki ciasto nie zacznie odchodzić od dłoni. Nakryć je czystą lnianą ściereczką i odstawić na ponad godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na pół godziny przed pieczeniem nagrzać piekarnik lub napalić w piecu chlebowym, blachę natłuścić lekko i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, rozprowadzając je dłońmi po powierzchni blachy. Posmarować po wierzchu ciasto rozbełtanym białkiem i posypać sezamem białym lub czarnym. Wstawić blachę z ciastem do piekarnika na godzinę lub na dłużej i nastawić minutnik lub pilnować czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć blachę z chlebem i położyć na kuchence, którą wcześniej opróżnić, aby gdzie było postawić blachę. Pieczywo można po ostygnięciu kroić na kromki i podawać na śniadanie lub na kolację z nabiałem.
gosiapiotrek23
Alex_M
marietta
Alex_M
marietta