Sposób przygotowania:
Bułki pszenno- orkiszowe z ziarnami
1. Zaczyn: Drożdże rozpuścić w ¼ szkl. ciepłej wody ze szczyptą mąki i cukru. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki razem z zaczynem i dokładnie wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę i umieścić w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. 3. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części (każda po około 90g.) Uformować z nich okrągłe bułeczki, ułożyć w dosyć dużych odległościach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia (około 30 minut) Gdy wyrosną posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 200st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!