Sposób przygotowania:
Chleb pszenno- orkiszowy na zakwasie i drożdżach
Zaczyn drożdżowy:
- drożdże rozpuszczam w mleku z cukrem i zakwasem (zakwas jeśli wyciągamy z lodówki po "dokarmieniu" musi odczekać i być w temperaturze pokojowej przez 3h), wraz z zakwasem drożdżowym odstawiam na jakieś 10-15 minut.
Mieszam wszystkie rodzaje mąk wraz z otrębami, solą, przesypuję do dużej miski. Do mąk dodaję zaczyn drożdżowy, ciepłą wodę i olej, mieszam i zagniatam, wyrabiam 10 minut.
Przykrywam ściereczką i odkładam do ciepłego miejsca do konkretnego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu "biję ciasto wierzchem ręki" i przekładam do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki (15 x 28 cm) ponownie odstawiam do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiam na 230 stopni grzanie góra-dół, na poziom niższy ustawiam blachę z wodą, wstawiam ciasto chlebowe na 20 minut.
Potem zmniejszam temperaturę do 180 stopni piekę jeszcze 40 minut.
Upieczony chleb wyciągam z foremki i studzę na kratce. Po ostudzeniu kroję i się zajadamy rodzinnie.
- drożdże rozpuszczam w mleku z cukrem i zakwasem (zakwas jeśli wyciągamy z lodówki po "dokarmieniu" musi odczekać i być w temperaturze pokojowej przez 3h), wraz z zakwasem drożdżowym odstawiam na jakieś 10-15 minut.
Mieszam wszystkie rodzaje mąk wraz z otrębami, solą, przesypuję do dużej miski. Do mąk dodaję zaczyn drożdżowy, ciepłą wodę i olej, mieszam i zagniatam, wyrabiam 10 minut.
Przykrywam ściereczką i odkładam do ciepłego miejsca do konkretnego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu "biję ciasto wierzchem ręki" i przekładam do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki (15 x 28 cm) ponownie odstawiam do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiam na 230 stopni grzanie góra-dół, na poziom niższy ustawiam blachę z wodą, wstawiam ciasto chlebowe na 20 minut.
Potem zmniejszam temperaturę do 180 stopni piekę jeszcze 40 minut.
Upieczony chleb wyciągam z foremki i studzę na kratce. Po ostudzeniu kroję i się zajadamy rodzinnie.
Beatris
selenka