selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Chleb pszenno- orkiszowy na zakwasie i drożdżach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zainspirowałam się i zachwyciłam prostotą przepisu Beatris. Zmieniłam rodzaje mąk, bo polubiłam bardzo mąkę orkiszową i dodałam otręby żytnie.

Chleb pszenno- orkiszowy na zakwasie i drożdżach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chleb pszenno- orkiszowy na zakwasie i drożdżach

 

  • 4 łyżki zakwasu żytniego
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki typu 720
  • 1/2 szklanki otrębów żytnich
  • płaska łyżka soli
  • 4 łyżki oleju
  • szklanka ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno- orkiszowy na zakwasie i drożdżach
Zaczyn drożdżowy:

- drożdże rozpuszczam w mleku z cukrem i zakwasem (zakwas jeśli wyciągamy z lodówki po "dokarmieniu" musi odczekać i być w temperaturze pokojowej przez 3h), wraz z zakwasem drożdżowym odstawiam na jakieś 10-15 minut.

Mieszam wszystkie rodzaje mąk wraz z otrębami, solą, przesypuję do dużej miski. Do mąk dodaję zaczyn drożdżowy, ciepłą wodę i olej, mieszam i zagniatam, wyrabiam 10 minut.

Przykrywam ściereczką i odkładam do ciepłego miejsca do konkretnego wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu "biję ciasto wierzchem ręki" i przekładam do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki (15 x 28 cm) ponownie odstawiam do wyrośnięcia.

Piekarnik nastawiam na 230 stopni grzanie góra-dół, na poziom niższy ustawiam blachę z wodą, wstawiam ciasto chlebowe na 20 minut.

Potem zmniejszam temperaturę do 180 stopni piekę jeszcze 40 minut.

Upieczony chleb wyciągam z foremki i studzę na kratce. Po ostudzeniu kroję i się zajadamy rodzinnie.
Chleb pszenno- orkiszowy na zakwasie i drożdżach
Tak prezentuje się chleb po ukrojeniu, jest mięsisty a jednocześnie zwarty i bardzo smaczny
Chleb pszenno- orkiszowy na zakwasie i drożdżach
Tak ciasto wyrosło w foremce keksowej
Chleb pszenno- orkiszowy na zakwasie i drożdżach
Tak ciasto chlebowe z drożdżami i zaczynem żytnim rośnie
Chleb pszenno- orkiszowy na zakwasie i drożdżach
W dużej misce mieszam wszystkie sypkie składniki
Chleb pszenno- orkiszowy na zakwasie i drożdżach
W małym garnuszku tworzy się rozczyn drożdżowy wraz z 4 łyżkami zaczynu żytniego

Tagi:

chleb