Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Chlebek orkiszowy na drożdżach - łatwy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu chleb orkiszowy z chrupiącą skórką

Chlebek orkiszowy na drożdżach - łatwy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek orkiszowy na drożdżach - łatwy

 

  • mąka pełnoziarnista orkiszowa - 400g,
  • drożdże świeże - 14g,
  • miód - płaska łyżeczka,
  • sól - łyżeczka,
  • ciepła woda - 300ml,
  • mak - do posypania,
  • oliwa z oliwek - łyżka,
  • tłuszcz i mąka, bułka lub otręby do formy.

Sposób przygotowania:

Chlebek orkiszowy na drożdżach - łatwy
Zrobić zaczyn z drożdży rozpuszczonych w 2-3 łyżkach letniej wody, łyżeczce mąki orkiszowej i kropli miodu. Zaczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Wymieszać mąkę orkiszową z solą. W środku mąki zrobić dołek, do którego wlać zaczyn, oliwę, miód oraz ciepłą wodę. Bardzo dobrze, przez 10 minut wyrabiać rękoma. Ciasto będzie wciąż klejące, ale nie należy dosypywać mąki! Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto urośnie po brzegi keksówki w ciągu 1-1,5 godziny, Po tym czasie smarujemy wierzch mlekiem i posypujemy makiem (sezamem lub siemieniem lnianym). Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika (nie rozgrzanego) i pieczemy przez 45-50 minut w 200 stopniach na środkowej półce. Tuż po wyjęciu chleba z piekarnika ostrożnie wyjmujemy go z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Porcja na jedną małą keksówkę.
Chlebek orkiszowy na drożdżach - łatwy
Wszystkie składniki dokładnie odważyć. Mąkę przesiać z solą.
Chlebek orkiszowy na drożdżach - łatwy
Z drożdży, niewielkiej ilości letniej wody, mąki i miodu zrobić zaczyn
Chlebek orkiszowy na drożdżach - łatwy
W mące zrobić dołek do którego dodać zaczyn, oliwę, miód i cieplą wodę
Chlebek orkiszowy na drożdżach - łatwy
Gdy ciasto urośnie po brzegi keksówki, posmarować je mlekiem i posypać makiem. Upiec.

Tagi:

mak