cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Bułki pszenno razowe na otrębach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie ma to jak domowe bułeczki na otrębowej podsypce

Bułki pszenno razowe na otrębach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułki pszenno razowe na otrębach

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno razowe na otrębach
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody,dodać miód i odstawić w ciepłe miejsce. W głębokiej misce umieścić zmieszane mąki, na środek wlać oliwę , pozostałą wodę , mleko , rozpuszczone drożdże . Z boku dodać sól. Wymieszać składniki , a następnie zagnieść ciasto . Ciasto zagniatać tak długo , aż uzyska gładką , sprężystą konsystencję. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny w ciepłym pomieszczeniu ,aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto należy ugnieść w celu odpowietrzenia ,przełożyć na blat i podzielić na 9-10 części /w zależności od wielkości bułeczek/ Uformować kulki, przykryć i pozostawić na ok.15 minut. Z przygotowanych kulek ciasta uformować bułeczki o dowolnym kształcie. Wysypać na blat niewielką ilość otrębów pszennych i kłaść na nich każdą bułeczkę lekko przygniatając dłonią tak, aby otręby przylepiły się do spodu ciasta. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i układaćprzygotowane bułki zachowując odstępy. Pozostawić do wyrośnięcia ok.1 godzinę. Kiedy bułeczki ładnie podrosną  posmarować ich wierzch mlekiem /użyć pędzelka/ i wstawić do nagrzanego piekarnika /220 st.C/. Piec ok.20 min. /. Po wyjęciu z piekarnika przełozyć na kratkę kuchenną. Czas wyrastania zależy od temperatury pomieszczenia. Jeśli dodamy do ciasta więcej drożdży bułki urosną szybciej,ale zmieni sie również ich smak/
Bułki pszenno razowe na otrębach
Z przygotowanego wg przepisu ciasta uformować dowolnych kształtów bułki.
Bułki pszenno razowe na otrębach
Wyrośnięte bułeczki piec ok 20 min w temp 220 st C.
Bułki pszenno razowe na otrębach
Upieczone bułeczki należy pozostawić do przestudzenia.

Tagi:

bułki