Sposób przygotowania:
Bułki pszenno razowe na otrębach
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody,dodać miód i odstawić w ciepłe miejsce. W głębokiej misce umieścić zmieszane mąki, na środek wlać oliwę , pozostałą wodę , mleko , rozpuszczone drożdże . Z boku dodać sól. Wymieszać składniki , a następnie zagnieść ciasto . Ciasto zagniatać tak długo , aż uzyska gładką , sprężystą konsystencję. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny w ciepłym pomieszczeniu ,aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto należy ugnieść w celu odpowietrzenia ,przełożyć na blat i podzielić na 9-10 części /w zależności od wielkości bułeczek/ Uformować kulki, przykryć i pozostawić na ok.15 minut. Z przygotowanych kulek ciasta uformować bułeczki o dowolnym kształcie. Wysypać na blat niewielką ilość otrębów pszennych i kłaść na nich każdą bułeczkę lekko przygniatając dłonią tak, aby otręby przylepiły się do spodu ciasta. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i układaćprzygotowane bułki zachowując odstępy. Pozostawić do wyrośnięcia ok.1 godzinę. Kiedy bułeczki ładnie podrosną posmarować ich wierzch mlekiem /użyć pędzelka/ i wstawić do nagrzanego piekarnika /220 st.C/. Piec ok.20 min. /. Po wyjęciu z piekarnika przełozyć na kratkę kuchenną. Czas wyrastania zależy od temperatury pomieszczenia. Jeśli dodamy do ciasta więcej drożdży bułki urosną szybciej,ale zmieni sie również ich smak/