mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Bułki codzienne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bułki śniadaniowe z makiem i bez. Bardzo dobre chrupiące z masełkiem super smakują i dżemikiem owocowym

Bułki codzienne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki codzienne

 

  • składniki na 12 sztuk:
  • 45 dkg mąki chlebowej typ 650
  • 15 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 dkg masła
  • 280 ml ciepłego mleka

 

  • do posmarowania:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki maku

Sposób przygotowania:

Bułki codzienne
Do zrobienia zaczynu użyłam dwie łyżki mąki, dodałam drożdże pokruszone, wlałam letnie mleko około 3 łyżki, dodałam szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję śmietany gęstej. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości. Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję masło i rozcieram jak na kruszonkę. Dodaję zaczyn, sól, resztę cukru, mleko pozostałe i wyrabiam ręką. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości. Następnie wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i dzielę na 12 równych części. Wyrabiam kulki ręką, układam na blaszce, robię nacięcia ręką albo nożem. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułki smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję makiem. Piekę 20 minut temp 200 stopni.
Bułki codzienne
Zaczyn zarobiony odstawiony do wyrośnięcia
Bułki codzienne
Ciasto wyrośnięte podzielone na części równe
Bułki codzienne
Bułeczki uformowane kulki na blaszcze na papierze
Bułki codzienne
bułki wyrośnięte zrobiony przedziałek posypane makiem