Sposób przygotowania:
Bułki codzienne
Do zrobienia zaczynu użyłam dwie łyżki mąki, dodałam drożdże pokruszone, wlałam letnie mleko około 3 łyżki, dodałam szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję śmietany gęstej. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości. Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję masło i rozcieram jak na kruszonkę. Dodaję zaczyn, sól, resztę cukru, mleko pozostałe i wyrabiam ręką. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości. Następnie wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i dzielę na 12 równych części. Wyrabiam kulki ręką, układam na blaszce, robię nacięcia ręką albo nożem. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułki smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję makiem. Piekę 20 minut temp 200 stopni.
jaNina
edytaha