Sposób przygotowania:
Bułki typu kajzerka
Dzień przed pieczeniem bułek zrobić bigę: mąkę połączyć z drożdzami i wodą, wyrobić krótko do połączenia, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 18-24h; Na drugi dzień połączyć bigę z resztą składników (oprócz smalcu) i wyrobić gładkie ciasto.Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i pozostawić na stolnicy 20 minut;Po tym czasie podzielić ciasto na porcje po 60 g.Uformować kulki, przykryć folią spożywczą i pozostawić na stolnicy obsypanej mąką na 30 minut;Po tym czasie ponacinań wierzch bułek w typowy wzór dla kajzerek ( zrobić głębsze cięcia (min.5mm),żeby nie znikły podczas pieczenia tak jak mi:) Odwrócić bułki do góry nogami,przykryć folią i pozostawić tak 20 minut;Po tym czasie przełożyć bułki na blaszkę w której się bedą piec, zachować kilka cm odstępu, przykryć folią spozywczą i zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut; Piec w naparowanym i rozgrzanym do 230stopni piekarniku 10 minut, a następnie 10-15 minut w 200 stopniach;Smacznego!