IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Bułki typu kajzerka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowe bułki typu kajzerki, pachnące i lubiane przez wszystkich, z podanego przepisu wychodzi 12 szt;

Bułki typu kajzerka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki typu kajzerka

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki typu kajzerka
Dzień przed pieczeniem bułek zrobić bigę: mąkę połączyć z drożdzami i wodą, wyrobić krótko do połączenia, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 18-24h; Na drugi dzień połączyć bigę z resztą składników (oprócz smalcu) i wyrobić gładkie ciasto.Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i pozostawić na stolnicy 20 minut;Po tym czasie podzielić ciasto na porcje po 60 g.Uformować kulki, przykryć folią spożywczą i pozostawić na stolnicy obsypanej mąką na 30 minut;Po tym czasie ponacinań wierzch bułek w typowy wzór dla kajzerek ( zrobić głębsze cięcia (min.5mm),żeby nie znikły podczas pieczenia tak jak mi:) Odwrócić bułki do góry nogami,przykryć folią i pozostawić tak 20 minut;Po tym czasie przełożyć bułki na blaszkę w której się bedą piec, zachować kilka cm odstępu, przykryć folią spozywczą i zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut; Piec w naparowanym i rozgrzanym do 230stopni piekarniku 10 minut, a następnie 10-15 minut w 200 stopniach;Smacznego!
Bułki typu kajzerka
Bułki typu kajzerki - wycinanie wierzchu
Bułki typu kajzerka
Bułki typu kajerki -odpoczywanie do góry nogami
Bułki typu kajzerka
Bułki typu kajzerki - na blaszcze, wyrastają sobie do pieczenia
Bułki typu kajzerka
Bułki - zaczyn biga po 20 h, tuż przed dodaniem reszty składników