Sposób przygotowania:
Bułki z jabłkami
Szklankę wody umieszczamy w garnku, dodajemy do niej drożdże, cukier i około 3-4 łyżki mąki. Całość mieszamy do połączenia składników. Gotowy rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Między czasie w misce umieszczamy: mąkę, otręby, sól, oliwę, drobno posiekany rozmaryn.Jabłka kroimy w kostkę (nie za dużą). Do przygotowanych, sypkich składników wlewamy rozczyn. Ciasto zagniatamy, dodając pozostałą wodę. Do wyrobionego dodajemy pokrojone jabłka. Ponownie zagniatamy ciasto, by jabłka się połączyły z całością. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto formujemy w wałek i dzielimy na około 12 części. Z każdej części formujemy bułeczki, które układamy na przygotowanej blaszce. Bułeczki smarujemy wodą. Możemy dodatkowo udekorować je świeżym rozmarynem. Gotowe wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy. Po nagrzaniu pieczemy około 20 minut w 180°C. Po wyjęciu studzimy.