jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bułki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wykonując danie mięsne z dodatkiem jabłek jako przyprawę zawsze używam rozmarynu. Tym razem jabłka i igiełki tej aromatycznej rośliny połączyłam w bułeczkach.

Bułki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki z jabłkami

 

  • Składniki na około 12 bułek
  • 400 gram mąki chlebowej typ 750,
  • 70 gram otrąb żytnio-pszennych,
  • 40 gram świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 190 -200 gram obranych jabłek,
  • 3 gałązki rozmarynu do środka bułek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1-1,5 łyżeczki soli himalajskiej różowej,
  • ok 1 i 1/3 szklanki letniej wody

 

Sposób przygotowania:

Bułki z jabłkami
Szklankę wody umieszczamy w garnku, dodajemy do niej drożdże, cukier i około 3-4 łyżki mąki. Całość mieszamy do połączenia składników. Gotowy rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Między czasie w misce umieszczamy: mąkę, otręby, sól, oliwę, drobno posiekany rozmaryn.Jabłka kroimy w kostkę (nie za dużą). Do przygotowanych, sypkich składników wlewamy rozczyn. Ciasto zagniatamy, dodając pozostałą wodę. Do wyrobionego dodajemy pokrojone jabłka. Ponownie zagniatamy ciasto, by jabłka się połączyły z całością. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto formujemy w wałek i dzielimy na około 12 części. Z każdej części formujemy bułeczki, które układamy na przygotowanej blaszce. Bułeczki smarujemy wodą. Możemy dodatkowo udekorować je świeżym rozmarynem. Gotowe wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy. Po nagrzaniu pieczemy około 20 minut w 180°C. Po wyjęciu studzimy. 
Bułki z jabłkami
W misce umieszczamy potrzebne skałdniki ciasta
Bułki z jabłkami
Do przygotowanych składników wlewamy rozczyn
Bułki z jabłkami
Pod koniec wyrabiania wtłaczamy jabłka.
Bułki z jabłkami
Z gotowego ciasta formujemy bułki. Smarujemy wodą, dekorujemy rozmarynem.