Sposób przygotowania:
Bułki z jabłkami
CIASTO: Margarynę topimy. Studzimy. Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy pozostawimy do podrośnięcia. Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, cukier, mleko, sól oraz jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Ponownie pozostawiamy go do podrośnięcia (w ciepłe miejsce). Między czasie przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Następnie dzielimy je na około 18 części. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać drożdżówki. Im więcej części tym mniejsze bułki. Każdą część spłaszczmy. Na środek nakładamy nadzienie, zawijamy brzegi ku górze i zlepiamy je w jednym punkcie formując bułeczki. Gotowe układamy na blaszkę (miejscem lepienia ku dołowi). W dalszej kolejności smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszają. NADZIENIE: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy do nich kaszę, cynamon i cukier. Zagniatamy jabłkową masę w rękach. Powinna dać się formować w kulkę. Na każdą bułeczkę przypada około 1 łyżki nadzienia.