Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bułki z kefirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na smaczny początek dnia.

Bułki z kefirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki z kefirem

 

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 200 g kefiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • białko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Bułki z kefirem
Do ciepłej wody dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Dodać do niej kefir, oliwę i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto ładnie wyrośnie, odrywać z niego małe kawałki i formować z nich okrągłe bułeczki. Układać je na natłuszczonej blasze i smarować białkiem jaja. Na wierzchu każdej bułeczki można dodatkowo zrobić nacięcie, ale nie jest to konieczne. Bułeczki piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut (aż się ładnie zrumienią).
Bułki z kefirem
Drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z cukrem.
Bułki z kefirem
Wszystkie składniki zagniecione na gładkie ciasto.
Bułki z kefirem
Ciasto odstawione w ciepłe miejsce i wyrośnięte.
Bułki z kefirem
Okrągłe bułeczki uformowane z ciasta i ułożone na blasze.

Tagi:

bułki