Sposób przygotowania:
Bułki z kminkiem i cebulką prażoną
Zrobić zaczyn z drożdży,dwóch łyżeczek cukru oraz serwatki. Odstawić na kwadrans pod przykryciem, a potem dodać odmierzoną szklankami mąkę pszenną, żółtka, oliwę, kminek i prażoną cebulkę. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Przykryć lnianą czystą ściereczką misę z ciastem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, np. na kuchence z zapalonym palnikiem,to będzie szybciej rosło. Po półtorej godzinie ciasto dać na stolnicę, posypać pod spód mąką i rwać ciasto na kawałki, tak by wyszło dwanaście sztuk.Uformowane bułeczki ułożyć na stolnicy i pozostawić jeszcze na kwadrans do wyrośnięcia pod przykryciem. Piekarnik nagrzewać do 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem, rozprowadzanym pędzelkiem. Potem ułożyć bułeczki na blasze i posmarować rozmąconym białkiem wierzchy. Można posypać sezamem wedle gustu, potem wstawić blachę z pieczywem na 20-25 min. Jak się zrumienią bułki, wtedy wysunąć blachę, a bułki wyjąć szczypcami kuchennymi prosto na talerz. Jak ostygną, przełożyć do koszyczka na pieczywo i podawać z masełkiem.