Sposób przygotowania:
Bułeczki sezamowo makowe z kminkiem
Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy sól, pieprz, proszek do pieczenia oraz paprykę. We wgłębieni umieszczamy rozmieszane drożdże z cukrem. Zalewamy ciepłą wodą i mieszamy z niewielką ilością mąki. Gdy tak przygotowane ciasto wyrośnie wyrabiamy je z resztą mąki. Dokładnie wyrobione ciasto formujemy w bułeczki. Smarujemy blachę masłem i obsypujemy otrębami. Układamy na niej bułeczki i wierzch bułeczek smarujemy wodą. Następnie posypujemy bułki makiem, kminkiem i sezamem. Odstawiamy bułki aż
wyrosną i podwoją swoją objętość. Gdy bułki już nam wyrosną wstawiamy je bo dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie nie wyjmujemy bułek z piekarnika tylko zostawiamy je do momentu wystygnięcia.
wyrosną i podwoją swoją objętość. Gdy bułki już nam wyrosną wstawiamy je bo dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie nie wyjmujemy bułek z piekarnika tylko zostawiamy je do momentu wystygnięcia.
marietta