Bułeczki sezamowo makowe z kminkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przyrządzić bułeczki sezamowo makowe z kminkiem

Bułeczki sezamowo makowe z kminkiem

Składniki:

Bułeczki sezamowo makowe z kminkiem

 

  • 4 dag drożdży
  • 50 dag mąki
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka sezamu
  • łyżka maku
  • łyżka otrąb
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu mielonego
  • szczypta papryki słodkiej
  • 275 ml ciepłej wody
  • masło do formy

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki sezamowo makowe z kminkiem
Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy sól, pieprz, proszek do pieczenia oraz paprykę. We wgłębieni umieszczamy rozmieszane drożdże z cukrem. Zalewamy ciepłą wodą i mieszamy z niewielką ilością mąki. Gdy tak przygotowane ciasto wyrośnie wyrabiamy je z resztą mąki. Dokładnie wyrobione ciasto formujemy w bułeczki. Smarujemy blachę masłem i obsypujemy otrębami. Układamy na niej bułeczki i wierzch bułeczek smarujemy wodą. Następnie posypujemy bułki makiem, kminkiem i sezamem. Odstawiamy bułki aż
wyrosną i podwoją swoją objętość. Gdy bułki już nam wyrosną wstawiamy je bo dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie nie wyjmujemy bułek z piekarnika tylko zostawiamy je do momentu wystygnięcia.