madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Bułki z otrębami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe pieczywo na śniadanie ale także sprawdzi sie na kolację, w zasadzie każdy dodatek do nich pasuje.

Bułki z otrębami

Składniki:

Bułki z otrębami

Zaczyn drożdżowy

Ciasto

  • 40 dag mąki pszennej typ 750
  • 200 ml leniej wody
  • 10 dag otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Bułki z otrębami

Zaczyn

Bułki z otrębami
Wymieszane składniki pozostawiamy do fermentacji

Zaczyn przygotowujemy dzień przed pieczeniem bułek, w tym celu mieszamy w misce składniki z listy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do fermentacji na 12 do 16 godzin. Następnego dnia zaczyn mieszamy i odstawiamy jeszcze na około godzinę.

Otręby

Bułki z otrębami
Otręby pszenne namaczamy w letniej wodzie

Otręby pszenne zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do czasu kiedy zaczyn wyrasta tj. na około godzinę.

Ciasto

Bułki z otrębami
Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę

Po godzinie zaczyn mieszamy z otrębami i resztą składników. Wyrabiamy aż uzyskamy jednolitą masę.

Wyrastanie

Bułki z otrębami
Wyrobione ciasto odstawiamy jeszcze na 2-3 godziny

Wyrobione ciasto odstawiamy jeszcze na około 2 do 3 godzin aby wyrosło.

Formowanie

Bułki z otrębami
Formujemy bułki i układamy na blasze

Po tym czasie ciasto zagniatamy na stolnicy i dzielimy na 9 części. Formujemy bułki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i także odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 stopni.