Sposób przygotowania:
Bułki z otrębamiZaczyn
Zaczyn przygotowujemy dzień przed pieczeniem bułek, w tym celu mieszamy w misce składniki z listy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do fermentacji na 12 do 16 godzin. Następnego dnia zaczyn mieszamy i odstawiamy jeszcze na około godzinę.
Otręby
Otręby pszenne zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do czasu kiedy zaczyn wyrasta tj. na około godzinę.
Ciasto
Po godzinie zaczyn mieszamy z otrębami i resztą składników. Wyrabiamy aż uzyskamy jednolitą masę.
Wyrastanie
Wyrobione ciasto odstawiamy jeszcze na około 2 do 3 godzin aby wyrosło.
Formowanie
Po tym czasie ciasto zagniatamy na stolnicy i dzielimy na 9 części. Formujemy bułki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i także odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 stopni.