dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Bułki pszenno-żytnie z otrębami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rumiane bułeczki pszenno-żytnie z otrębami z ulubionymi dodatkami to zdrowa baza śniadaniowa, świetne każdego dnia.

Bułki pszenno-żytnie z otrębami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułki pszenno-żytnie z otrębami

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno-żytnie z otrębami
Do robota wlałam wodę i olej, pokruszyłam drożdże, dodałam cukier. Wsypałam obie mąki, sól i otręby. Włączyłam maszynę i wyrobiłam gęste ciasto. Ciasto wyłożyłam na blat oprószony mąką, jeszcze trochę wyrobiłam. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta odrywam kawałki i formuję kule wielkości małego jabłuszka. Układam w odstępach na przygotowanej blaszce. Na koniec posmarowałam żółtkiem i posypałam pestkami dyni i płatkami owsianymi. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 15 minut. Gdy bułeczki podwoiły swoją objętość zwiększyłam temperaturę do 190 stopni i piekłam ok. 25 minut.
Bułki pszenno-żytnie z otrębami
Ciasto wyrabiam w robocie, a następnie jeszcze przez chwilę ręcznie
Bułki pszenno-żytnie z otrębami
Z ciasta odrywam kawałki i formuję bułeczki
Bułki pszenno-żytnie z otrębami
Z wierzchu posypuję pestkami dyni i płatkami