Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułeczki z otrębami i słonecznikiem to smaczne i zdrowe śniadanie.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika
Do miski pokruszyć drożdże, dodać 1/2 szkl ciepłego mleka, wymieszać. Wsypać 2-3 łyżki mąki, przykryć i odłożyć ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać jajko, pozostałe ciepłe mleko, olej, mąkę, 2/3 szkl otrąb i sól, wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną otrębami stolnicę, pokroić na kawałki. Formować owalne bułeczki i ułożyć na przygotowanej blaszce. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Wyrośnięte bułeczki naciąć nożem, posmarować białkiem i posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 25-30 minut.
Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika
Z przygotowanych składnikow zrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu
Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i pokroić na kawałki
Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika
Z ciasta formować bułeczki i układać na blaszce
Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika
Wyrośnięte naciąć nożem posmarować białkiem posypać ziarnami słonecznika