Sposób przygotowania:
Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika
Do miski pokruszyć drożdże, dodać 1/2 szkl ciepłego mleka, wymieszać. Wsypać 2-3 łyżki mąki, przykryć i odłożyć ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać jajko, pozostałe ciepłe mleko, olej, mąkę, 2/3 szkl otrąb i sól, wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną otrębami stolnicę, pokroić na kawałki. Formować owalne bułeczki i ułożyć na przygotowanej blaszce. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Wyrośnięte bułeczki naciąć nożem, posmarować białkiem i posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 25-30 minut.